Enneagram

Wat is het enneagram

Het enneagram is een manier om meer over jezelf te weten te komen, ook zul je beter begrijpen waarom je vaak op een bepaalde manier reageert, of waarom je je in bepaalde situaties niet op je gemak voelt, of juist wel! Het enneagram is een heel oud model over 9 types , een van die types is het meest dominant bij je , ook al herken je ook eigenschappen in andere types. Er is geen goed of slecht type, ieder heeft zijn functie.

Ik hoor je al denken: “ik doe niet aan persoonlijkheidstesten, want ik wil niet in een hokje geplaatst worden. Dat klinkt logisch, je wilt vrij zijn, je eigen individu, en dat ben je ook!

Door je enneagram type te weten ga je op een andere manier naar jezelf kijken. Het haalt je dus juist uit dat hokje, uit je automatische piloot, en geeft je tools om jezelf beter te leren begrijpen, én niet geheel onbelangrijk , je leert ook een ander te begrijpen.

Wat kun je ermee

Wanneer je jezelf én een ander beter leert te begrijpen kun je daar ook naar handelen. En daardoor op een bepaalde manier met de ander communiceren. Want wat is er nou fijner dan het gevoel te hebben dat een ander je begrijpt, en jij de ander? Waardoor een relatie opbouwt gebaseerd op wederzijds respect, niks toch?

Door je enneagram type te ontdekken keer je terug naar je essentie, je innerlijke bron. Het geeft je een beschrijving van je behoeftes, aannames, positieve en minder positieve drijfveren om bepaalde situaties in je leven aan te kunnen gaan. En zonder oordeel leren kijken naar jezelf en de ander beter begrijpen. Of in ieder geval te respecteren.
Dan kun je dit accepteren van jezelf. Zelf-acceptatie is het begin van zelf-liefde. En zeg nou zelf, zou je het niet heerlijk vinden een beetje meer van jezelf te kunnen houden.

Type EEN is de Perfectionist: realistisch, consciëntieus, grondig en principieel
Type TWEE is de Helper: warm, betrokken, hulpvaardig en verzorgend
Type DRIE is de Presteerder: energiek, optimistisch, zelfverzekerd en doelgericht
Type VIER is de Romanticus: gevoelig, warm en scherpzinnig
Type VIJF is de Waarnemer: introvert, leergierig, analytisch en inzichtelijk
Type ZES is de Loyalist: verantwoordelijk, betwijfelend, betrouwbaar en loyaal
Type ZEVEN is de Avonturier: energiek, levendig en optimistisch
Type ACHT is de Baas: direct, onafhankelijk, zelfverzekerd en beschermend
Type NEGEN is de Vredestichter: ontvankelijk, goedaardig en ondersteunend